Selecteer een pagina

Beste Gijsbert de Keizer,

Naar aanleiding van uw brief in het NRC Handelsblad heb ik besloten te reageren. Ik ga u namelijk niet napraten als u ons middels een gebiedende wijs adviseert de woorden “ik kan het gewoon niet” in de mond te nemen. Ik denk namelijk dat ik het wél kan. Toch heb ik wel geklaagd. Twee inhoudelijke klachten heb ik afgelopen woensdag naar het LAKS gestuurd.

In uw betoog schreef u dat u niet één inhoudelijk argument tegenkwam en ik moet toegeven dat ook ik vind dat er minder inhoudelijke klachten tussen zitten. Dat is niet erg, want als u dit filmpje van het LAKS heeft gezien, ziet u dat klagen ook kan helpen om stoom af te blazen, maar dat er echt niet met alle klachten iets wordt gedaan. Vindt u het echter geen inhoudelijk argument dat het niet in orde is dat CITO de optie “hellend vlak” heeft toegevoegd aan één van de weinige meerkeuzevragen? Deze term die gebruikt wordt voor een drogreden is ons (en ik denk dat ik spreek namens bijna alle examenleerlingen) nooit uitgelegd en komt niet voor in de eindtermen van de syllabus. Vindt u het bovendien geen inhoudelijk argument dat RTL Nieuws ons op woensdagochtend nog vertelde dat het examen dit jaar écht niet te lang zou worden en dat desondanks veel leerlingen zijn die het examen niet af hebben of de laatste vragen hebben afgeraffeld door tijdnood?

Ik vind het fijn voor u dat u ieder jaar een 9 haalt op het examen, applaus, chapeau en petje af, maar dit bovengemiddelde cijfer is te verklaren. Het examen wordt namelijk gemaakt op het niveau van een vwo-leerling (lees: volgens CITO) en niet voor een docent Nederlands te Maastricht die het vak Nederlands waarschijnlijk al een aantal jaar gestudeerd heeft.

Ik vind het verder een beetje “vaag” dat u het examen Nederlands vergelijkt met een verkeersexamen. Sterker nog, ik denk dat hier sprake is van een drogreden: een verkeerde vergelijking. We krijgen bij het examen Nederlands toch geen plaatje in plaats van een tekst of 30 meerkeuzevragen met enkel de opties “gas los”, “remmen” of “niets”? Zo kan ik ook binnen 10 seconden antwoorden. Sterker nog, zo heb ik in februari binnen 10 seconden op bijna iedere vraag het goede antwoord gegeven. Helaas zitten, zoals u waarschijnlijk op de hoogte bent, de examens van het vak Nederlands anders in elkaar.

Om kort te gaan: u had in uw brief een enkel goed punt, maar het merendeel wil ik helaas toch als “vaag” of “belachelijk” bestempelen. Echter, ik zal nu ophouden met klagen en als de bliksem weer terug de boeken in gaan!

Jelmer Witteveen is een vwo-leerling te Assen.

Foto: Joe Shillington, Auteursrechtenvrij.


Update (14 mei 2017 20:13) – Reactie van Gijsbert de Keizer:

Beste Jelmer,

Hartelijk dank voor je reactie en de moeite die je hebt genomen om inhoudelijk op mijn brief in te gaan, en eerlijk is eerlijk: ik vind je repliek erg sterk en overtuigend. Ik moet ook eerlijk toegeven dat het mij er niet zozeer om te doen was om het examen zelf te verdedigen: ik heb het niet, zoals jij, ‘ondergaan’, alleen maar bekeken, en bovendien werk ik al te lang niet meer in het reguliere voortgezet onderwijs (ik geef les op een internationale school) om de precieze eindtermen uit de syllabus te kennen. Heel goed dus dat je mij daar flink op corrigeert! Mijn tekst was eerder bedoeld als spontane, en -toegegeven- ietwat balorige reactie op het nieuws rond de vele klachten over het VWO-examen Nederlands, de reactie van de persoon aan de zijlijn die denkt: ‘Pff, daar gaan we weer! Ik zal dan ook de laatste zijn om te beweren dat mijn tekst gevrijwaard is gebleven van drogredenen of onlogische gevolgtrekkingen!

Wat ik persoonlijk zo jammer vind, en dat is wat ik vooral heb willen uitdragen, is dat de jaarlijkse klachtenregens de status van jullie diploma zo ondermijnen, en dat terwijl je volgende maand -dat hoop ik toch- met een zekere trots je diploma in ontvangst wilt nemen? Dat je kunt zeggen: “Hier is mijn vwo-diploma; ik heb het verdiend! De examens waren pittig, en sommige vragen dubieus, maar ik heb me er goed op voorbereid en aangetoond het niveau aan te kunnen”. In jouw geval twijfel ik daar overigens geen moment aan, want je kunt prima schrijven, hebt een goed stel hersens en de theorie van het vak volledig onder de knie!

Ik wens je heel veel succes met je overige examens, en met je blog, en mijn excuses voor verstoren van de rust in de Landelijke Examenzaal 😉 Enne…blijf je vooral schriftelijk en mondeling verweren! En dan ga ik nu ook zelf weer als de bliksem aan het werk!

Met vriendelijke groet,
Gijsbert de Keizer

Aantal keer bekeken: 5978